Pravila o kolačićima

Pravila o kolačićima

Što su kolačići

Određene tehnologije poznate pod nazivom „kolačići” (engl. cookie) mogu se koristiti za pružanje prilagođenih informacija putem Mrežnog mjesta. Kolačić je podatkovni element koji Mrežno mjesto može poslati Vašem pregledniku i koji se putem Vašeg preglednika može pohraniti u Vaš sustav (računalo ili drugi uređaj) dok surfate internetom, i to se obično događa kada prvi puta posjetite neku internetsku stranicu. Internetske stranice pomoću kolačića mogu zapamtiti Vaše aktivnosti ili postavke i sljedeći puta kada posjetite istu stranicu mogu ih automatski primijeniti. Internetska stranica kao da “zna” da ste već bili ovdje i može prilagoditi ono što vidite na ekranu. Kolačići nisu štetni i ne mogu nositi viruse, te vama kao korisniku omogućuju da imate bolje iskustvo prilikom surfanja.

Kolačići mogu prikupljati široki raspon informacija uključujući osobne podatke (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vam nisu vidljive, ali možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami birate hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti te da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika.

Onemogućite li sve ili samo određene kolačiće, to može za posljedicu imati nemogućnost korištenja nekih od funkcionalnosti internetskih stranica Mrežnog mjesta.

Na nekim internetskim stranicama našeg Mrežnog mjesta mogu se koristiti kolačići za prikupljanje agregiranih podataka o korištenju kojima se služimo za poboljšanje Vašeg iskustva pregledavanja i korištenja Mrežnog mjesta i/ili kako bismo Vam pružili bolju uslugu prilikom Vašeg ponovnog posjeta našem Mrežnom mjestu, kao i kolačići za pamćenje određenih postavki koje ste odabrali, primjerice kako biste mogli pristupati zaštićenim internetskim stranicama kako bi se zapamtio sadržaj jednom popunjenih registracijskih obrazaca, za spremanje Vašeg korisničkog imena, lozinke ili Vaše zemljopisne regije, za automatsko popunjavanje obrazaca koje ste jednom ispunili i druge personalizacije ili prilagodbe. Za postavljanje takvih kolačića nije potrebna Vaša zasebna privola i smatra se da korištenjem Mrežnog mjesta pristajete da BORIS RUŽIĆ d.o.o. postavi kolačiće ove vrste.

Kolačići i druge vrste tehnologija, kao što su primjerice web-pratilice o kojima govorimo u narednom odjeljku, mogu se koristiti i u svrhu prilagođenog, odnosno tzv. bihevioralnog oglašavanja. Za korištenje kolačića u marketinške svrhe nama će biti potrebna Vaša prethodna privola, odnosno suglasnost koju ćete moći povući u svako vrijeme.

Prikupljanje i korištenje statističkih podataka

Prilikom svakog Vašeg posjeta našemu Mrežnom mjestu prikupljamo tehničke podatke koji se odnose na računalo (odnosno drugi uređaj) s kojeg pristupate internetskim stranicama našeg Mrežnog mjesta, primjerice, IP adresa Vašeg uređaja, operativni sustav koji koristite, internetski preglednik koji koristite za posjet našim stranicama, pružatelja internet usluga, URL lokaciju s koje dolazite i URL lokaciju na koju ste otišli s naše internetske stranice, te vrijeme koje ste proveli na našoj stranici. Ove informacije koristimo kako bismo bolje razumjeli kako se naše internetske stranice koristi.
Pridržavamo pravo da neke od takvih statističkih podataka podijelimo s našim poslovnim partnerima ili objavimo u javnosti. Primjerice, možemo prikazati broj dnevnih posjeta našem Mrežnom mjestu našim partnerima kako bismo im pružili mogućnost oglašavanja na našem Mrežnom mjestu.

Informacije koje bismo mogli prikazati u javnosti ili našim poslovnim partnerima neće sadržavati Vaše osobne podatke niti podatke na temelju kojih bi Vas netko mogao identificirati ili kontaktirati.

Što su trajni kolačići

Trajni ili spremljeni kolačići ostaju na Vašem uređaju nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih Mrežno mjesto pohranjuju podatke kao što su Vaše korisničko ime i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenoj zaštićenoj internetskoj stranici na našem Mrežnom mjestu. Trajni kolačići mogu ostati godinama, odnosno sve dok ih ne obrišite.

Što su kolačići prve strane

Kolačići prve strane dolaze s internetske stranice koju gledate, tj. s našeg Mrežnog mjesta, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću takvih kolačića Mrežno mjesto može pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom Vašeg sljedećeg posjeta.

Što su kolačići trećih strana

Kolačići trećih strana dolaze s reklamama drugih mrežnih mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na našem Mrežnom mjestu. Pomoću takvih kolačića Mrežno mjesto može pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.

Kakve kolačiće koristimo i zašto

Koristimo privremene kolačiće koji istječu i automatski se brišu kada zatvorite internetski preglednik, a kako bismo Vam omogućili pristup sadržaju.

Koristimo i trajne kolačiće koji će ostati u vašem pregledniku dok ne isteknu ili dok ih ručno ne izbrišete, a kako bismo bolje razumjeli navike korisnika i poboljšali Mrežno mjesto sukladno Vašim navikama korištenja. Ova informacija je anonimna i mi ne vidimo individualne podatke korisnika.

Ima li na našim stranicama kolačića trećih strana

Ima nekoliko vanjskih servisa koji na uređaj korisnika mogu spremati ograničene kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.

BORIS RUŽIĆ d.o.o. može surađivati s odabranim trećim osobama, odnosno poslovnim partnerima, koji postavljaju kolačiće kako bi Vam se na njihovim mrežnim mjestima ili drugdje na internetu prikazivali sadržaji povezani s BORIS RUŽIĆ d.o.o.om, uključujući oglase na temelju Vaših prethodnih posjeta našem Mrežnom mjestu. BORIS RUŽIĆ d.o.o. također postavlja kolačiće koji registriraju Vaše preferencije kada koristite Mrežno mjesto kako bi Vam BORIS RUŽIĆ d.o.o. mogao nuditi prilagođene marketinške materijale koji bi Vas mogli zanimati. Kako bi ti kolačići funkcionirali, možda ćete morati omogućiti korištenje tih vrsta kolačića pomoću mehanizma koji pruža BORIS RUŽIĆ d.o.o.. Možete na svom pregledniku odabrati mogućnost da Vas obavještava o primitku kolačića, kako biste mogli odlučiti želite li ga prihvatiti.

Za više informacija pogledajte korisničke informacije na svom mrežnom pregledniku.

U svakom trenutku imate mogućnost odbiti primanje takvih „oglasnih“ kolačića, odnosno sudjelovanje u tzv. „bihevioralnom“ oglašavanju, odnosno marketingu. Više informacija o bihevioralnom oglašavanju dostupno je na engleskom jeziku na sljedećim mrežnim mjestima: Network Advertising Initiative ili Digital Advertising Alliance.

Trenutno omogućujemo kolačiće sljedećih trećih osoba:

  • društvene mreže – BORIS RUŽIĆ d.o.o. ima svoje profile na Facebooku i Instagramu, a korisnici se mogu prijaviti i registrirati na Mrežnom mjestu putem vlastitih računa na Facebooku. Objavljivanjem oglasa na društvenim mrežama korisnicima se također postavljaju kolačići. Navedene društvene mreže imaju vlastite uvjete korištenja, politike privatnosti i pravila o korištenju kolačića koji su izvan kontrole BORIS RUŽIĆ d.o.o. i zato preporučamo da ih detaljno proučite.
  • mjerenje posjećenosti – Mrežno mjesto koristi servis Google Analytics za mjerenje posjećenosti.

Personalizirane URL poveznice i personalizirane poruke

Povremeno možemo objavljivati zasebne URL poveznice za određene posjetitelje. Ako posjetite neko od takvih mrežnih mjesta, možete naići na obrasce koji će biti već popunjeni, odnosno sadržavat će Vaše ime i prezime ili druge vrste informacija za koje ste prethodno naznačili da vas zanimaju, na temelju podataka koje ste nam prethodno pružili. Također možemo personalizirati sadržaj newslettera, ponude koje se šalju e-poštom, pozivnice ili oglase BORIS RUŽIĆ d.o.o koji Vam se prikazuju na mrežnim mjestima trećih osoba koje su naši poslovni partneri, uzimajući u obzir teme za koje ste prethodno pokazali interes.

Prikupljamo informacije o tome kako se koristite tom vrstom personaliziranih informacija kako bismo Vam mogli pružati druge informacije prilagođene Vašim interesima. Ako posjetite neko od takvih mrežnih mjesta putem personaliziranih URL poveznica, dajete nam privolu da BORIS RUŽIĆ d.o.o. prikuplja podatke o Vašim posjetima te da te podatke povezuje s drugim podacima o Vama i Vašem odnosu sBORIS RUŽIĆ d.o.o.

Ako ne želite da se Vaši podaci na taj način koriste, nemojte posjećivati takva mrežna mjesta preko personaliziranih URL poveznica.

Kolačići koje koristimo

Kolačić
Čiji je to kolačić?
Trajanje
Kategorija
Kolačić _ga
Čiji je to kolačić? Google Analytics
Trajanje 2 godine
KategorijaStatistika
Svrha Pomaže nam u razumijevanju načina interakcije posjetitelja sa Mrežnim mjestom putem prikupljanja i podataka i izvješćivanja o njima u anonimiziranom obliku. Registrira jedinstveni ID koji se koristi za generiranje statističkih podataka o tome kako posjetitelji koriste Mrežno mjesto. Podaci se prenose u SAD.
Kolačić _gid
Čiji je to kolačić? Google Analytics
Trajanje sesija
KategorijaStatistika
Svrha Pomaže nam u razumijevanju načina interakcije posjetitelja sa Mrežnim mjestom putem prikupljanja i podataka i izvješćivanja o njima u anonimiziranom obliku. Registrira jedinstveni ID koji se koristi za generiranje statističkih podataka o tome kako posjetitelji koriste Mrežno mjesto. Podaci se prenose u SAD.
Kolačić _gat
Čiji je to kolačić? Google Analytics
Trajanje 10 minuta
KategorijaStatistika
Svrha Koristi se za ograničavanje prikupljanja podataka na visoko prometnim mrežnim mjestima. Podaci se prenose u SAD.
Posljedice onemogućavanja statističkih kolačića: Nemogućnost viđenja promotivnih, marketinških aktivnosti i kampanja putem remarketinga.
Kolačić _brdlng
Čiji je to kolačić? BR Design d.o.o.
Trajanje 30 dana
KategorijaPersonalizacija
Svrha Pamti odabrani jezik prilikom ponovnog korištenja Mrežnog mjesta.
Kolačić _brd
Čiji je to kolačić? BR Design d.o.o.
Trajanje 30 dana
KategorijaOsnovni
Svrha Pamti postavke kolačića.